Inovacije u turizmu i kulturi: klavir u zračnoj luci i slikari na otvorenom u Splitu | Karlobag.eu

Ovog petka, Splitsko-dalmatinska županija predstavila je dva projekta koji spajaju kulturu i turizam: klavir postavljen u Zračnoj luci Sveti Jeronim i umjetnici koji slikaju uživo na Matejušci. Ove inicijative ne samo da obogaćuju turističku ponudu, već i aktivno uključuju posjetitelje u stvaranje kulture.

Inovacije u turizmu i kulturi: klavir u zračnoj luci i slikari na otvorenom u Splitu | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

U petak su se u Splitsko-dalmatinskoj županiji održala dva inovativna projekta koja uspješno spajaju kulturu i turizam.

Ovom prilikom, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je dva nova projekta. Prvi je uvođenje klavira u prostor Zračne luke Sveti Jeronim, pod nazivom “Where Music Takes Flight”, gdje će posjetitelji i putnici moći uživati u melodijama dalmatinskih i svjetskih hitova. Drugi projekt, “Art In The Heart Of Adriatic”, omogućio je umjetnicima da svoje vještine prikažu uživo na Matejušci, crtajući inspirirani splitskom atmosferom i interakcijom s prolaznicima.

Klavir u zračnoj luci nije samo estetski dodatak; on simbolizira povezanost s globalnim trendovima i omogućuje svakome da se okuša u sviranju. Nastupi lokalnih glazbenika i otvoreni pristup instrumentu stvaraju dinamično okruženje koje pozdravlja posjetitelje.

Na svečanom otvaranju klavira nastupili su studenti glazbene škole Josip Hatze, koji su se pridružili svojim profesorima i sopranistici Klari Čipčić, demonstrirajući bogatstvo lokalnog glazbenog talenta.

Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice, naglasila je kako je umjetnost vitalni segment turističke ponude koji prevazilazi barijere i stvara jedinstvena iskustva. "Turizam nije samo more i sunce; to su prije svega ljudi i tradicija koja privlači posjetitelje", rekla je Vladović, ističući da je klavir na zračnoj luci upravo spomenik kulturi i tradiciji koja definira Dalmaciju.

Župan Blaženko Boban istaknuo je kako manifestacija potiče spontanost i druženje koje su odlike dalmatinske tradicije, te kako će ovo sigurno obogatiti doživljaj svih posjetitelja.

U sklopu projekta “Art In The Heart Of Adriatic”, umjetnici kao što su Anamarija i Josip Botteri, Vladimir Davidenko, Zdravko Cota, Snježana Mratinić, Mladen Čulić, Mladen Vulas i Alma Čaće su svoja platna postavili na otvorenom, što je pružilo prolaznicima i turistima priliku da iz prve ruke dožive umjetnički proces.

Vladović je dodala: "Ovo nije samo prilika da se pokažu poznata umjetnička djela, već i način da se približimo kulturi onima koji možda nikada prije nisu imali priliku vidjeti slikare na djelu. Ovim projektom želimo revitalizirati plenerizam, disciplinu koja oplemenjuje javni i kulturni prostor."

Ova dva projekta nisu samo kulturni dodatak, već način na koji Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije želi obogatiti turističku ponudu i omogućiti gostima da dožive Dalmaciju kroz interakciju i umjetnost.
 
Osim pružanja mogućnosti za uživanje u glazbi i umjetnosti, projekti su također usmjereni na stvaranje trajne vrijednosti za lokalnu zajednicu. Integrirajući umjetničke elemente u svakodnevni život, ovi projekti potiču lokalno stanovništvo i posjetitelje na interakciju i stvaranje osobnih veza s kulturom i poviješću Dalmacije.

Direktor Zračne luke Sveti Jeronim, Lukša Novak, objasnio je važnost ove inicijative za prvi dojam koji posjetitelji dobivaju prilikom dolaska. "Zračna luka nije samo tranzitno mjesto; to je prvi kontakt s destinacijom koji može definirati cijelo putovanje. S klavirom koji odiše duhom Dalmacije, želimo postaviti ton za ono što posjetitelji mogu očekivati tijekom svog boravka."

Projekt slikanja na otvorenom na Matejušci dodatno je obogatio kulturni život Splita. Ovo mjesto, koje je već poznato kao središte urbane kulture, postalo je živopisna pozornica gdje umjetnici i zajednica mogu zajedno stvarati i dijeliti iskustva. Ova vrsta interakcije donosi novu dimenziju urbanom prostoru, čineći ga dinamičnijim i otvorenijim za kreativne izraze.

"Želimo da Split ne bude samo prolazna točka za turiste, već mjesto gdje mogu aktivno sudjelovati u kulturnom životu", kazala je Vladović. "Kroz ove projekte pokazujemo da je kultura živa i prisutna na svakom koraku u našem gradu."

Ovi projekti su primjer kako turističke aktivnosti ne moraju biti ograničene samo na pasivno promatranje, već mogu uključivati aktivno sudjelovanje i doprinos posjetitelja. Tako se stvara bogatije i autentičnije iskustvo koje posjetitelji nose sa sobom kao trajnu uspomenu na Dalmaciju.

Očekuje se da će inicijative kao što su "Where Music Takes Flight" i "Art In The Heart Of Adriatic" postati važni segmenti u promociji Dalmacije kao destinacije koja živi kulturu i umjetnost, ne samo kroz svoje prirodne ljepote i povijesno nasljeđe, već i kroz suvremene i interaktivne projekte koji reflektiraju njezin dinamičan duh.

Kroz ovakve projekte, Splitsko-dalmatinska županija nastoji potaknuti duži boravak turista u regiji, promovirajući ideju da Dalmacija nudi više od sunca i mora. Umjetničke i glazbene aktivnosti pružaju gostima razlog za istraživanje dublje kulturne ponude i mogućnosti za osobno obogaćivanje koje prelazi uobičajene turističke aktivnosti.

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je kako ovi projekti doprinose boljem razumijevanju i cijenjenju lokalne kulture: "Ovako inovativni projekti omogućavaju našim gostima ne samo da vide i dožive, već i da sudjeluju u onome što čini srž naše regije. To nije samo promocija naše kulture, već i stvaranje mostova koji povezuju različite kulture i narode."

Osim što obogaćuju turističku ponudu, ovi projekti također imaju važan obrazovni element. Omogućujući posjetiteljima da iz prve ruke iskuse umjetnost i glazbu, doprinose širenju znanja i razumijevanja o lokalnoj umjetničkoj sceni i povijesti.

U sklopu ovih aktivnosti, posebna pažnja posvećena je i mladim talentima. Uključivanjem lokalnih škola i edukativnih centara u projekt, daje se prilika mladim umjetnicima da se predstave široj javnosti, a istovremeno dobivaju vrijedno iskustvo i motivaciju za daljnji razvoj svojih vještina.

"Vjerujemo da kroz ove projekte ne samo da promoviramo Dalmaciju kao turističku destinaciju, već i kao mjesto gdje kultura i umjetnost igraju ključnu ulogu u oblikovanju identiteta naše regije", dodao je Lukša Novak, direktor Zračne luke Sveti Jeronim. "To je prilika da se svijetu pokaže bogatstvo i raznolikost naše kulturne baštine."

Na kraju, uspjeh ovih projekata ne mjeri se samo kroz broj posjetitelja ili medijsku pažnju, već kroz stvarni doprinos zajednici i sposobnost da inspiriraju i povežu ljude. Ovi projekti su primjer kako turizam može biti sredstvo za promociju kulture i umjetnosti, čineći turističko iskustvo bogatijim i značajnijim.

Kreirano: nedjelja, 12. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.