Edukacija o civilnoj zaštiti u Samoboru - pokazna vježba s najmodernijom opremom i sudjelovanje ministra | Karlobag.eu

U Samoboru je održana edukativna manifestacija o radu snaga civilne zaštite. Građani i djeca kroz interaktivne radionice učili su o smanjenju rizika od prirodnih katastrofa, upotrebi moderne opreme i važnosti pripreme za krizne situacije.

Edukacija o civilnoj zaštiti u Samoboru - pokazna vježba s najmodernijom opremom i sudjelovanje ministra | Karlobag.eu
Photo by: MUP/ civilna-zastita.gov.hr

Prošlog vikenda u Samoboru, u prostoru nekadašnje vojarne, održana je interaktivna edukacija namijenjena građanima, s naglaskom na djecu, gdje su mogli iz prve ruke iskusiti kako funkcioniraju snage civilne zaštite. Edukacijski sadržaji uključivali su modele prirodnih nepogoda poput potresa, poplava i erozije te su posjetitelji imali priliku naučiti kako svojim postupcima mogu pridonijeti smanjenju rizika od istih. Posebno je interes izazvao simulator potresa koji je omogućio prisutnima da dožive osjećaj pravog potresa. Osim toga, održane su radionice o tehnikama prve pomoći i oživljavanja, a posjetitelji su se također mogli upoznati s naprednom tehnologijom poput dronova, VR naočala i termovizijskih kamera koje se koriste u situacijama smanjene vidljivosti.

Za najmlađe su pripremljeni posebni sadržaji: vatrogasni poligon gdje su djeca mogla sudjelovati u simulaciji gašenja požara, vožnja malim vlakićem te električnim autićima na posebno dizajniranom prometnom poligonu. Također, imali su priliku naučiti kako se pravilno evakuirati pomoću sigurnosnih pojaseva. Izviđačke aktivnosti bile su usmjerene na učenje praktičnih životnih vještina kroz igru i zabavu.

Događaj je posjetio i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović, koji je izrazio zahvalnost prisutnima na pokazanom interesu za preventivne mjere koje provodi Ministarstvo. U svom govoru, ministar Božinović naglasio je važnost ovakvih događanja u edukaciji javnosti o opasnostima koje nosi klimatska promjena i najavio je kako možemo očekivati povećan broj prirodnih nepogoda u budućnosti.

Ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović, istaknuo je tijekom svog govora značajne napretke u obnovi i oporavku nakon nedavnih potresa koji su pogodili Hrvatsku. Naglasio je kako se paralelno s obnovom razvijaju i unaprjeđuju kapaciteti i standardi postrojbi civilne zaštite koje su prve na liniji spašavanja života, imovine i životinja u kriznim situacijama. Ministar je dodao da je tijekom mandata ove Vlade iz europskih fondova za civilnu zaštitu povučeno preko 450 milijuna eura. Također, iznio je i planove za budućnost koji uključuju provedbu Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine s projektima vrijednim oko milijardu i 800 milijuna eura.

Oprema koja se koristi u operacijama civilne zaštite, uključujući šatore, priručne kuhinje, smještajne kapacitete i opremu za spašavanje iz ruševina ili podmorja, najnovija je i visokotehnološka, raspoređena u četiri regionalna skladišta. Ova oprema je na raspolaganju Ministarstvu unutarnjih poslova i predstavlja dio sustava civilne zaštite koji je prepoznat na europskoj i svjetskoj razini.

U sklopu kampanje "Usvoji znanja da šteta bude manja", koja je dio projekta "Na putu smanjenja rizika od katastrofa" i sufinancirana iz Europskih fondova, održavaju se različite aktivnosti usmjerene na edukaciju građana i djece. Cilj ovih aktivnosti je povećati svijest o važnosti smanjenja rizika od katastrofa i educirati o pravilnom ponašanju u kriznim situacijama.

Na današnjem događaju sudjelovali su brojni djelatnici i volonteri iz različitih organizacija, uključujući Ravnateljstvo civilne zaštite, Ravnateljstvo policije, Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, lokalna društva Crvenog križa, vatrogasne zajednice te izviđače. Njihov doprinos omogućuje provedbu ovakvih događanja i jača spremnost zajednice na odgovor u slučaju prirodnih katastrofa.

Kreirano: nedjelja, 14. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.